Voor wie is paardencoaching

Wij helpen mensen om met meer (paarden)kracht te leven. Mensen die niet lekker in hun vel zitten, om wat voor een reden dan ook. Ze willen zich (weer) goed voelen en helemaal zichzelf kunnen zijn.

Mensen die weten dat er meer uit hun leven te halen valt, ze weten alleen nog niet hoe.

Voor mensen die een verandering in hun leven hebben meegemaakt of nog in een verandering zitten. En hierdoor onrust, chaos of onzekerheid ervaren. Ze hebben begeleiding nodig naar de reis naar rust en vertrouwen.

 

Voor wie? Herken jij je in één van de volgende voorbeelden?

 • Ik kan maar niet stoppen met piekeren. Ik kan lang blijven malen als iemand iets vervelends tegen mij zegt. Ik kan mijn gedachten maar niet stopzetten.
 • Ik ervaar moeite in de omgang met anderen. Ik merk dat er vaak miscommunicatie is. Dat anderen mij niet goed begrijpen en dat er daardoor regelmatig onduidelijkheid of onenigheid ontstaat of dat ik of de ander zich terugtrekt.
 • Ik weet niet zo goed wat ik wil, ik vind keuzes maken heel moeilijk. Ik wil echt zeker zijn van mijn keuzes, maar merk dat ik daardoor besluiteloos blijf en keuzes uitstel. Waardoor ik de dingen blijf doen waar ik niet echt gelukkig van wordt.
 • Ik kan niet zo goed grenzen aangeven en in mijn kracht staan.  Ik ben altijd bezig met het werken en zorgen voor anderen. Ik kan moeilijk mijn eigen ruimte innemen en nee zeggen. Ik doe daardoor altijd te veel voor anderen en heb te weinig tijd voor mijzelf.

 

Waarom paardencoaching zo effectief is

 

 •  Je wordt gemotiveerd om te doen in plaats van alleen te praten, je wordt letterlijk in beweging gezet waardoor rationele denkprocessen omzeild worden.
 • Het paard reageert op je gevoel en uitstraling. Hierdoor wordt gedrag bewust gemaakt. Je weet beter hoe je overkomt, wat je uitstraling zegt en wanneer je gespannen bent. Dit biedt de basis om te werken aan je ontwikkeling.
 • Je hebt een veilige omgeving om te werken aan nieuw gedrag. En voelt je ontspannen door de paarden en buitenlucht.  
 • Rationele denkprocessen worden omzeild. Je kunt even niet zo goed nadenken met een los paard in de bak.

 

Waarom paarden?

 • Paarden zijn vluchtdieren en zijn dan ook constant bezig met het in de gaten houden van hun omgeving. Paarden hebben sterke zintuigen en het vermogen om op afstand te voelen wat er in een roofdier (mens) omgaat. Zijn ze gespannen (en op jacht) of ontspannen (en verzadigd).
 • Paarden zijn eerlijk en geven een objectieve spiegel van de mens. Zij geven je directe feedback op je gedrag waardoor het proces van bewustzijn en zelfreflectie wordt versneld.
 • Paarden leven in een kudde. In deze kuddes zijn ze afhankelijk van elkaar. Het is belangrijk dat er iemand die weg wijst bij gevaar (leidende merrie) en ze verdedigt (leidende hengst). Naast deze rangorde is het ook belangrijk voor de kudde om te weten of iedereen gezond is, ze nemen het op voor zwakke kudde leden.
 • Daarnaast is communicatie erg belangrijk in een kudde paarden. Zij communiceren non-verbaal met elkaar. Dit zorgt er ook voor dat ze onze lichaamshouding snel lezen en daarop reageren.

 

Werkwijze

 • Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben.  
 • Je hoeft niet veel te praten, maar gaat vooral veel doen en voelen. Je krijgt ervaringsgerichte oefeningen met paarden, gecombineerd met reflectieve gesprekken bij de paardenbak met de coach.
 • Wij werken naast het paard, je hoeft dus geen ervaring te hebben met paarden of paardrijden. Het is voor een ieder geschikt die meer inzicht wilt krijgen in zijn gevoel, gedrag en patronen.
 • Je wordt goed begeleid om je doel stap voor stap te behalen. De coaching start met een intake en daarna we maken een stappenplan. Daarna werken we samen met de paarden aan alle stappen. Ook krijg je oefeningen mee naar huis. 

Paardencoach

Laura Overmars-Henny is paardencoach en toegepast psycholoog. Zij is in haar jeugd al begonnen met paardrijden en heeft zich jarenlang verdiept in paardengedrag. Later kreeg zij interesse in persoonlijke ontwikkeling en paarden als spiegel en heeft zij de opleiding Toegepaste Psychologie en Hulpverlening met paarden gedaan. Als geen ander kan zij het gedrag van het paard herkennen en vertalen voor de coachee.