Wandeltherapie is zoals het woord al zegt: therapie die we al wandelend doen. Buiten in de natuur, in het bos, langs een rivier of in een park. Hierbij word je letterlijk en figuurlijk in beweging gezet om stappen te zetten naar je herstel.

Wandelen werkt rustgevend

Mensen blijken makkelijker over moeilijke onderwerpen te praten als ze lopen. Wandelen werkt daarnaast erg rustgevend doordat stresshormonen dalen en gelukshormonen toenemen in ons lichaam. Onderzoek geeft tevens aan dat therapie effectiever is als je tegelijkertijd ook beweegt.

 

Ik pas me aan jou aan

Al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat je snel beter in je vel gaat zitten door wandeltherapie. Bij de wandeltherapie pas ik mij aan op jouw tempo en als je wilt rusten gaan we even op een bankje zitten. Naast het wandelen zelf kan de natuur je ook tot rust brengen en inzicht geven. De natuur kan een spiegel voor je zijn. Zo kan een omgevallen boom waar weer nieuw leven op groeit troostend en steunend werken omdat het op dat moment een metafoor voor je kan zijn. Ook kan het dan makkelijker zijn om eerst over die boom te praten dan over jezelf.

 

Werkwijze

Wandeltherapie kan gecombineerd worden met gesprekken in mijn praktijk in Raalte of Zwolle. Er hoeft niet altijd gewandeld te worden. Ook kunnen we tijdens de wandeltherapie ook ergens gaan zitten wanneer dat fijner is voor jou. Wandeltherapie kan tevens gecombineerd worden met ACT en EMDR.