Somberheid en depressie

Als je je vaak en lang somber voelt, kan dat je gedrag beïnvloeden. Het is dan moeilijk om zelf van je somberheid af te komen of te zorgen dat het niet verergert. Ondersteuning van een psycholoog  helpt je om grip te krijgen op de oorzaken en gevolgen van je somberheid. Zo kan voorkomen worden dat somberheid overgaat in een depressie.

Bij een depressie ben je somber en heb je nergens zin in. Deze klachten duren langer dan 2 weken en je hebt er veel last van. Het depressieve gevoel verstoort je dagelijks leven.Depressie is een aandoening die veel voorkomt. Het is niet iets om je voor te schamen.

Klachten

  • Somberheid
  • Minder interesse en plezier in activiteiten
  • Minder concentratie
  • Moeite met het nemen van beslissingen
  • Vermoeidheid, rusteloosheid en irritatie
  • Je schuldig of overbodig voelen
  • Slecht of juist overmatig slapen
  • Veel minder of veel meer eten
  • Leven als een grote last ervaren, verlangen naar de dood

 

Therapie

We bespreken welke klachten je hebt en hoe die je dagelijks leven beïnvloeden. Ook bespreken we waar je graag naar toe wilt werken. Onderdelen van een behandeling tegen depressie en somberheid kunnen zijn: aanbrengen van structuur in je leven, het kijken naar en werken aan negatieve gedachtes en gevoelens, acceptatie van je situatie, verwerken van een heftige gebeurtenis,  in het nu leren zijn (mindfulness), ontdekken waar je een positief gevoel van krijgt en meer hiervan in je dagelijkse leven brengen.

Technieken die kunnen worden gebruikt zijn: coachende gespreksvoering, ACT (acceptance and commitment therapie), EMDR en hypnose.

Werkwijze

De therapie start met een intake gesprek. Tijdens het intakegesprek bespreken we je hulpvraag en je voorgeschiedenis. Wij stellen op basis van je hulpvraag een behandelplan op waarbij rekening wordt gehouden met jouw behoeftes en wensen. Zo zorgen we ervoor dat de therapie niet alleen aansluit bij jouw klachten, maar vooral bij jou. 

Maak een afspraak

Maak gelijk een afspraak en je kunt binnen 10 dagen bij de psycholoog in Raalte terecht.

 

Of bel: 06 510 38 258

Vergoedingen

Praktijk Puur Inzicht is lid van de NFG en RBCZ. Hierdoor wordt de therapie vaak grotendeels vergoed door je aanvullende zorgverzekering. Kijk hier voor een overzicht van vergoedingen.

psycholoog raaltepsycholoog raaltepsycholoog raalte