Paardentherapie Laura

Wat is paardentherapie?

PaardentherapieBij paardentherapie door psycholoog Laura wordt het paard ingezet tijdens de therapie sessies. Het paard helpt je in het proces van bewustwording, maar maakt het ook makkelijker omdat je niet hoeft te praten en meer steun kan ervaren. Daarom kan paardentherapie erg fijn zijn voor mensen die moeilijk bij hun gevoel kunnen of niet graag willen praten. Ook kinderen vinden paardentherapie vaak veel fijner dan gesprekstherapie.

 

Waarom paardentherapie door Laura zo effectief is

 ✔Je wordt gemotiveerd om te doen in plaats van alleen te praten, je wordt letterlijk in beweging gezet waardoor rationele denkprocessen omzeild worden.

✔Het paard reageert op je gevoel en uitstraling. Hierdoor worden onbewuste processen bewust gemaakt. Je weet beter hoe je overkomt, wat je uitstraling zegt en wanneer je gespannen bent. Dit biedt de basis om te werken aan je ontwikkeling.

✔Je hebt een veilige omgeving om te werken aan nieuw gedrag. En voelt je ontspannen door de paarden en buitenlucht.

✔Rationele denkprocessen worden omzeild. Je kunt even niet zo goed nadenken met een los paard in de bak.

 

Waarom paarden in paardentherapie Laura?

✔Paarden zijn vluchtdieren en zijn dan ook constant bezig met het in de gaten houden van hun omgeving. Paarden hebben sterke zintuigen en het vermogen om op afstand te voelen wat er in een roofdier (mens) omgaat. Zijn ze gespannen (en op jacht) of ontspannen (en verzadigd).

✔Paarden zijn eerlijk en geven een objectieve spiegel van de mens. Zij geven je directe feedback op je gedrag waardoor het proces van bewustzijn en zelfreflectie wordt versneld.

✔Paarden leven in een kudde. In deze kuddes zijn ze afhankelijk van elkaar. Het is belangrijk dat er iemand die weg wijst bij gevaar (leidende merrie) en ze verdedigt (leidende hengst). Naast deze rangorde is het ook belangrijk voor de kudde om te weten of iedereen gezond is, ze nemen het op voor zwakke kudde leden.

✔Daarnaast is communicatie erg belangrijk in een kudde paarden. Zij communiceren non-verbaal met elkaar. Dit zorgt er ook voor dat ze onze lichaamshouding snel lezen en daarop reageren.

 

Over de  paardentherapiepaardentherapie

✔Door de paardentaal te kennen, kan de paardentherapeut de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben.

✔Je hoeft niet veel te praten, maar gaat vooral veel doen en voelen. Je krijgt ervaringsgerichte oefeningen met paarden, gecombineerd met reflectieve gesprekken bij de paardenbak met de coach.

✔Wij werken naast het paard, je hoeft dus geen ervaring te hebben met paarden of paardrijden. Het is voor een ieder geschikt die meer inzicht wilt krijgen in zijn gevoel, gedrag en patronen.

 

Werkwijze Paardentherapie door Laura

Paardentherapie door Laura start met een intake gesprek. Tijdens het intakegesprek bespreken we je hulpvraag en voorgeschiedenis en maken je doelen helder. Ook kan je als je dat wilt kennismaken met het paard en observeer ik wat er gebeurt. Op basis van je hulpvraag wordt vervolgens een behandelplan opgesteld. Daarbij wordt rekening gehouden met jouw behoeftes en wensen.

De paardentherapie Laura vind plaats op een buitenlocatie te Epe (dichtbij de A50 tussen Apeldoorn en Zwolle).

Paardentherapie is mogelijk middels een losse sessie, paarden relatietherapie, een traject paardentherapie of gecombineerd met reguliere/ EMDR therapie bij ons in de praktijk. Ook is een meerdaagse retraite paardentherapie mogelijk. Informeer gerust naar de mogelijkheden.